VELIKA SRAMOTA! Za lečenje raka u Srbiji trebaće vam “samo” 48 MILIONA DINARA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Da biste primili lek koji u 83 odsto slučajeva uspešno leči kancer, potrebno je skoro 48 miliona dinara!

Nova terapija za rak koja nam sada dolazi iz SAD, a o kojoj je “Alo!” juče pisao, je revolucionarna stvar o kojoj bruji čitava javnost.

Žalosno je što je i cena terapije alarmantna, jer je za nju potrebno izvojiti oko 47,6 miliona dinara, što je 1.190 prosečnih srpskih plata, ako se držimo toga da je prosečna plata 40.000 dinara.

Predsednik udruženja za borbu protiv raka Srbije Slobodan Čikari za naš list navodi da je cena nerealno skupa, i to ne samo za naše uslove.

– Kada stvar posmatramo sa druge strane, cena je ta koja će mnoge probleme stvarati. Citostatici su sami po sebi skupi, preskupi, a ova cena je nerealna. U pitanju je skoro pola miliona dolara. Ne mogu ni da zamislim koje će to probleme prouzrokovati – kaže Čikarić.

Advertisements

Kada je sama terapija u pitanju, Čikarić objašnjava:

– Jednostavno rečeno pacijentu se uzmu leukociti, koji se prepravljaju i vraćaju nazad u organizam, da bi jurili ka ćelijama raka. To je jedini put za sad koji može da zameni citostatike, koji nisu pokazali rezultate, iako su veoma skupi lekovi. Zato mora da se traga za novim biološkim lekom. Smatram da je to jedan dobar put, ali je on tek na početku. Sve je to veoma sveže. Utvrdilo se da citostatici ne mogu da pomognu mnogim tumorima, već jedino leukemiji i limfomima, koji reaguju na citostatike. Onda su krenuli tim novim putem, tom biološkom terapijom.

izvor: ALO

Advertisements

error: