BRUKO JEDNA! SNS funkcioner preti profesoru fakulteta: Iščupaću ti grkljan i pojesti ga!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Što se tiče redakcije Espresa, portala koji je objavio ovu priču, naš stav je jasan: primitivcima poput Bogdana Labana, koji drugim ljudima prete da će im iščupati grkljan i pojesti ga, nije mesto u politici ili u javnom životu.

 

Srbija se digla na noge posle snimka i priče o pretnjama smrću koje je gradonačelnik Subotice, naprednjak Bogdan Laban uputio profesoru Građevinskog fakulteta Vladimiru Polovini.

Porodica Vladimira Polovine otkrila je da je profesor pretučen i da je njemu (?!), a ne Labanu, određen pritvor posle ovog incidenta.

Do zaključenja ovog teksta na ovaj prvorazredni politički skandal nije bilo reakcija Srpske napredne stranke, čiji je Laban član. Reakcija nije bilo ni iz policije, tužilaštva, niti bilo kog drugog državnog organa.

I pored dokumentovanog slučaja pretnji smrću, i pored priznanja samog Labana da se incident desio i da je on izrekao pretnje koje je čula cela Srbija, država ćuti.

Postavlja se pitanje, stoga, živimo li u pravnoj državi ili u svojevrsnom aparthejdu, gde pred sudom odgovaraju samo pripadnici prostog naroda, dok pripadnici vlasti, članovi njihovih porodica, njihovi prijatelji i poznanici, mogu da prete smrću, da ubijaju, da diluju drogu, da tuku, i to sve bez ikakvih posledica?

Advertisements

Odgovor na ovo pitanje moraće, veoma skoro, da da sama država. Na SNS je da odluči da li joj odgovara da ovaj primitivni divljak i dalje bude na čelu opštine od 150.000 ljudi ili će ipak “žrtvovati” jednog koji je bio neoprezan i smeniti ga, pa zatim i isključiti iz stranke. Ali to je njihovo unutrašnje pitanje.

Država će, međutim, morati da pokaže da li je zaista država ili samo instrument u rukama jedne stranke. Država će morati da pokaže da li zakon važi za sve, u kojem će slučaju gradonačelnik Laban morati na robiju ili su moćnici imuni na pravosudni sistem ove zemlje. Da li će u zatvor zbog pretnji samo anonimusi sa interneta, koje nahvataju po IP adresi ili i neko ko ima veliki uticaj i moć u ovoj državi?

Ovo je, i treba se nadati da su svi toga svesni, ključni test za državu. Narod je postavio pitanje, i ocena koju će ovaj režim dobiti iz predmeta Bogdan Laban vrlo lako može da bude i zaključna ocena.

Jer, za ovo što je Espreso objavio, u svakoj drugoj državi na svetu usledili bi momentalna smena sa svih funkcija, uz hitro pokretanje sudskog postupka za nasilnika.

Namerno kažemo u svakoj, jer na Zapadu bi, naravno, ovakav čovek potrajao milisekundu po objavljivanju snimka, a u zemljama s deficitom demokratije (čitaj: diktaturama) diktator bi mu lično okončao karijeru, pravilno procenivši da je bolje da ne drži budalu na funkciji.

IZVOR: ESPRESO.RS

Advertisements

error: