HRVATI PRIZNALI: U Srbiju šaljemo pokvarenu i neispravnu robu jer nema kontrole!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Poznati krem „linolada“ koji se prodaje u Srbiji ima svega tri odsto lešnika, dok se u Hrvatskoj u ovom namazu nalazi čak 10 odsto lešnika! Stručnjaci: Treba zabraniti prodaju ili bojkotovati.

 

Hrvatska „Podravka“ na srpskom tržištu prodaje škartiranu verziju svog poznatog krema „linolade“, koja sadrži čak tri puta manje lešnika nego ona namenjena potrošačima u Hrvatskoj!

 

Klasična obmana

Konkretno, „linolada“ u BiH i Srbiji ima svega tri odsto lešnika, dok se u Hrvatskoj, prema zvaničnoj deklaraciji, u ovom namazu nalazi čak 10 odsto lešnika (vidite okvir).

Ovo su za Informer potvrdili i naši stručnjaci, koji ističu da je „Podravkin“ krem mnogo lošijeg kvaliteta od onog koji se prodaje u Hrvatskoj i da je to klasična obmana srpskih potrošača.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da je „Podravka“ našla recept i od nas stvorila zavisnike, zbog čega i dalje konzumiramo „linoladu“ iako nije kvalitetna.

– Hrvati su za naše tržište smanjili sve hranljive sastojke u svojim kremovima, ali naši potrošači i dalje kupuju ovaj proizvod, što je zastrašujuće. Odavno je poznato da mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište nemaju isti kvalitet kao original. To je vređanje dostojanstva potrošača, koji treba da bojkotuju takve proizvode – kaže Nikolić.

 

On dodaje da je kvalitet ovakvih proizvoda još gori od onog što znamo i što nam se predstavlja na deklaraciji:

Advertisements

– Mi ne znamo poreklo svih namirnica koje nam Hrvati stavljaju u svoje slatkiše. Trebalo bi da se ispitaju svi sastojci i procenat masnoća i svih parametara u kvalitetu. Takvom uporednom analizom mogli bismo tačno da znamo šta jedemo, a činjenica je da nam je hrana veoma lošeg kvaliteta – objašnjava Nikolić.

S njim je saglasan i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, koji predlaže zabranu prodaje ovakvih proizvoda u Srbiji.

– Potrošači se dovode u zabludu da jedu originalnu „linoladu“, dok u suštini jedu škart. Međutim, najvažnije je da Srbija usaglasi pravilnike i standarde sa Evropskom unijom, a one koji su usaglašeni počne da poštuje – navodi Bogosavljević.

Opasno za decu

Da ovakve proizvode treba potpuno izbegavati u ishrani, upozorava i nutricionista Jovana Srejić. Ona kaže da upotreba ovih slatkih kremova, koji su puni šećera, zasićenih masti, emulgatora, boja, kalorija i ulja, može dovesti do veoma opasnih zdravstvenih problema.

– Deca posebno treba da se čuvaju jer su takve namirnice za njih nezdrave i štetne i ne bi trebalo uopšte da ih jedu. Može doći do slabljenja funkcija imunog sistema, mališani postaju hiperaktivni, a slabi im koncentracija i produktivnost. Takođe, u ovim namirnicama ima E dodataka, pojačivača boja, ukusa i raznih štetnih konzervansa – zaključuje Srejić.

 

( informer.rs)

Advertisements

error: