MOSKVA ZVANIČNO: Dok se Vučić i Vulin ne promene neće stići MIGOVI u Srbiju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Moskva „poklon“ borbenih letelica uslovljava daljom sudbinom svog humanitarnog centra u Nišu, što Zapad ne odobrava jer ga vidi kao bazu za ruske špijune.

Šest ruskih borbenih aviona „mig 29“ trebalo je još od marta da krstare srpskim nebom, ali letelice do danas iz Rusije nisu ni krenule za Beograd. Problem je, kako Kurir saznaje, taj što Rusi isporuku aviona uslovljavaju daljom sudbinom svog humanitarnog centra u Nišu.

S druge strane, Zapad centar vidi kao bazu za ruske špijune, a ne objekat za pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama i obuku, zbog čega ne samo da ne odobrava dodelu diplomatskog statusa centru već očekuje njegovo zatvaranje.

Sve jači pritisci

– Srbija je pod sve jačim pritiscima. Iz Moskve su stigle poruke da od „migova“ nema ništa dok se ne reši diplomatski status centra. Istovremeno, predsedniku Srbije je tokom poslednje posete SAD, kada se sreo s američkim potpredsednikom Majkom Pensom, rečeno da oni to nipošto ne odobravaju, odnosno preporučeno mu je da se centar zatvori. Zato smo u problemu, isporuka letelica kasni – kaže izvor Kurira iz vrha vlasti.

Da postoje ozbiljni problemi, nagovestio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavom da se nada da će avioni stići u Srbiju do kraja godine, a posle toga i tehnika, koja će pripasti našoj Kopnenoj vojsci. Osim toga, tačan datum nabavke 30 ruskih tenkova T-72S i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 u okviru vojno-tehničke pomoći, kako je naveo, još nije određen, ali srpska strana očekuje da će se to desiti naredne godine.

Advertisements

– Beograd razmatra mogućnost nabavke ruskog raketnog sistema S-300, ali suviše je rano da se kaže nešto konkretnije – izjavio je Vulin posle sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, s kojim je u subotu u Moskvi razgovarao o saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije.

O sve jačim pritiscima na Srbiju otvoreno je počeo da govori i predsednik Vučić, i to baš po povratku iz SAD, gde je boravio sredinom jula.
– Mi smo danas pod velikim pritiskom velikih sila. Više je nemoguće da se pojavite bilo gde na Zapadu a da vas ne pitaju za Ruse, da vam Rusi ne zameraju što nešto niste uradili što oni smatraju da je interes, a protiv čega je Zapad – rekao je nedavno Vučić.

Neprijatni razgovori

On je i posle sastanka s Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, istakao da se ne slaže s njegovim stavom da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU:
– Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek izvuku.

Anatolij Vaserman, jedan od najpoznatijih intelektualaca na postsovjetskom prostoru, novinar i politički savetnik, prokomentarisao je da je Vučić prvi put javno rekao da je pod pritiskom Zapada zbog odnosa Srbije s Rusijom jer se pritisak očigledno povećava.

KURIR NOVINE

Advertisements

error: