10,000 Mađara protestuje protiv Orbana na ulicama

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Oko 10.000 građana protestovalo je danas u Budimpešti protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera premijera Viktora Orbana.

 

Današnji protesti nose naziv “Srećan Božić gospodinu premijeru” i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je “sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža Džordža Soroša”.

Advertisements

 

Početkom meseca, vlada Viktora Orbana je primorala Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorošem, liberalom mađarskog porekla.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane. Na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo “Nemoj da kradepš”.

“Vlada ignoriše nas radnike. Moramo da podignemo glas i odgovorimo”, rekao je Tamaš Sekeli, zamenik predsednika Udruženja sindikata Mađarske.

 

“Nezadovoljstvo raste”, kazala je 26-godišnja Andi, studentkinja sociologije koja nije želela da otkrije pun identitet.

 

KURIR / AP

 

Advertisements

error: